vinen

I kursiv et uddrag fra vores vin-og-kogebog “Bogen om ærlige vine”

Teksten forklarer hvordan vores bistro og ikke mindst spisebar er skruet sammen. På Den Lille Franske er der altid et spændende vinkort, typisk med bobler, 2 hvide, 1 orange samt 2-3 røde. Oftest også lidt avec samt cocktails.

Uddrag fra artiklen “Vinbaren og planken” af Birgit Pichat

Vinbaren er ofte mødested for de lokale vinbønder, og vinfatter eller vinmutter kender alle områdets producenter, nye som gamle. Han eller hun ved, hvad der rør sig, hvem der lige nu laver exceptionel vin, hvem der er i gang med et generationsskifte, og hvad de unge har gang i, både dem, der har mulighed for at overtage familiens vingård, og dem, der må ud og investere i egne marker. Vinbarens vært ved også, hvordan de enkelte bønder arbejder med jorden, hvem der er øko og bio, og hvem der laver naturvin. Vinbarens vært er i det hele taget en uvurderlig kilde til information, når man er på jagt efter spændende vin. Så det er bare med at drikke et par glas i vinbaren, købe et par flasker og få vinbarens vært til at tale om vin og vinproducenter.
 
I Chinon i Loire-dalen finder man præcis sådan en vinbar. Den hedder La Cave Voltaire og er en guldgrube af lokal vin. Her er masser af Chenin Blanc og Cabernet Franc. Ejeren er lidt af en personlighed. Han gider ikke turister, men hvis man taler fransk og kan tale fornuftigt om vin, så bløder han op. Han sælger udelukkende øko- og naturvin. Andet er uinteressant. Det er faktisk ikke rigtig vin. Her mødes de lokale økobønder til en charcuteri- eller osteplanke og ordner verdenssituation, snakker om vejret (for dem betyder det faktisk noget) og om druer, høst, gæring og vinmesser.
 
Planken består oftest af pølse, rillette, paté med cornichon, måske lidt oliven og lokale oste og dertil godt brød. Der er fedt, salt, syre og umami, som giver modspil til vinen, som det hele jo drejer sig om. Salt og syre bløder vinens syre op, så den bliver mere frugtig. Til fedtet er det også rart med lidt frisk syre til at rense. Ostens umami er lidt udfordrende. Den er ikke så glad for hårde tanniner, men mange oste elsker en lidt sød vin, så det er en mulighed for at prøve endnu et glas.
 
Planken er i familie med aperitiffen, som franskmændene elsker. Et fransk måltid består traditionelt af en forret, en hovedret, ost og en dessert, og man spiser brød til det hele, bortset fra desserten.